Wandelen met de hond

Af en toe is het heerlijk voor een hond om los te kunnen lopen, rennen en spelen. Waar moet u op letten en hoe komt u erachter of het toegestaan is om uw hond los te laten lopen? Een paar tips.

Hondenlosloopgebieden

Voor een hond is het heerlijk om even niet aangelijnd te zijn. Als honden-bezitter wordt u ook blij van een vrolijke, enthousiaste hond. Daarom is het heerlijk om hondenlosloopgebieden op te zoeken. U kunt dan ook meteen zelf genieten van de natuur en een stevige wandeling. Natuurlijk bestaat er een kans dat u andere honden tegenkomt, het is een kwestie van aftasten hoe uw hond daarmee omgaat.
Een overzicht van hondenlosloopgebieden.

Hondenbeleid

Vaak is het hondenbeleid per gemeente opgesteld, maar er zijn regels die over het algemeen bijna overal gehanteerd worden. Ook zijn er vaak hondenuitlaatkaarten beschikbaar per gemeente. U kunt dit gemakkelijk op internet vinden door te zoeken op hondenuitlaatkaarten plus uw gemeente.

Opruimplicht voor hondenpoep

Wie met een hond loopt is verplicht om poepzakjes of andere opruimmiddelen bij zich te hebben. Geen fijn klusje, maar zeer hinderlijk wanneer dit niet gebeurd. Meer informatie over het vergelijken van de opruimmiddelen.

Verboden voor hondenlosloopgebied

Honden mogen alleen los lopen op plaatsen waar dit is aangegeven of buiten de bebouwde kom. Vooral op kinderspeelplaatsen is het loslaten van honden verboden. Deze regel is ingesteld in het belang van de openbare veiligheid. Want honden die niet zijn aangelijnd, kunnen een risico vormen voor de (verkeers)veiligheid.
Vaak zijn de verboden plaatsen te herkennen aan een rood bord met vanzelfsprekende teksten als “Verboden voor honden”.

Boetes

De hoogte van de boetes kan ook weer per regio of gemeente verschillen. Er zijn bestuurlijke strafbeschikkingen opgelegd voor het niet aanlijnen van de hond en het niet opruimen van hondenpoep.
Meestal is de hoogte van de boete als volgt:
Niet aanlijnen van de hond € 90,00.
Niet opruimen van hondenpoep € 130,00.

 

Bron: www.anwb.nl

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *