Vlooien, teken en wormen

Vlooien, teken en wormen kunnen een bedreiging vormen voor het welzijn en de gezondheid van uw dier.

Hond en vlooien: Wat doe je er aan? Vlooien zijn vervelende beestjes die je hond erg dwars kunnen zitten. Wat kun je als hondenbaasje eigenlijk doen om te voorkomen dat jouw hond last krijgt van een irritante vlooienbesmetting? Bij Pets Place kun je terecht voor diverse anti-vlooien producten. Dit zijn producten van merken als onder andere Frontline.

Waar zitten vlooien?

Vlooien zitten overal waar zoogdieren komen. Dit betekent dus dat vlooien zich verstoppen in struiken, op grassen maar ook op minder beschutte plaatsen. Wachtend op een gewillig slachtoffer om zich te voeden met het bloed van hun gastheer. Want zo noemen we het slachtoffer van deze parasiet. Circa 95% van de vlooien eindigt op de rug, lies of oksel van een zoogdier. Het is dus niet verwonderlijk dat met name katten die veel buiten komen relatief vaak vlooien hebben. Vlooien zijn echter ook dol op honden, met het grootste gemak springt een vlo van de ene hond naar de andere. Wist je dat een vlo maar liefst een meter ver kan springen?

Hoe ontstaat een vlooienplaag?

Vraag aan een willekeurige hondeneigenaar of zijn/haar hond vlooien heeft. Als door een wesp gestoken zal de gemiddelde hondeneigenaar hevig ontkennen… Toch is één vlo al voldoende om een heuse plaag te veroorzaken.

Dit gaat als volgt: Je hond krijgt bezoek van een vlo. Deze vreet haar buik rond met vers bloed van jouw hond. Dit heeft de vlo ook nodig, want zonder bloed leeft zij maar enkele dagen. Na haar buik vol te hebben gevreten wordt het tijd om eitjes te leggen, zo’n 50 per dag! Deze kleine, witte en ronde eitjes vallen van je hond af. Na enkele dagen komen de eitjes uit, we spreken ook wel van larven. Deze verstoppen zich in kieren en naden en voeden zich met huidschilfers en vlooienpoep. De larven spinnen een cocon om zich heen met als bedoeling om zich te ontpoppen tot een heuse vlo. In deze cocon kan de vlo-in-wording wel een half jaar overleven. Echter, in de meeste gevallen komen deze cocons al na 15 dagen uit om zich te goed te doen aan het bloed van jouw hond!

Tenminste, als je hond in de buurt is. Is je hond een aantal dagen afwezig, bijvoorbeeld tijdens de vakantieperiode of wanneer hij gezellig bij je schoonmoeder aan het logeren is, dan twijfelt de zojuist uitgekomen en hongerige vlo geen moment en stort hij zich op jouw (behaarde) benen. En ik spreek uit ervaring…dat is geen pretje!

Hoe voorkom je een vlooienplaag bij je hond?
Een vlooienplaag voorkom je door een vlooienmiddel te gebruiken. Frontline heeft een ruim assortiment aan vlooienmiddelen; bijvoorbeeld een spray, maar ook vlooienpipetjes. Naast de normale pipetjes die alleen je hond beschermen, is er ook Frontline Combo. Deze druppeltjes beschermen je hond, maar daarnaast ook de leefomgeving! Voor pups heeft Frontline een speciaal PuppyPack; geschikt voor puppy’s vanaf 8 weken.

Vlooiencheck bij je hond
Om vast te kunnen stellen of jouw hond vlooien heeft, ga je op zoek naar kleine, zwarte korreltjes. Deze bevinden zich vaak in de lies- of schouderstreek van je hond. Deze kleine, zwarte korreltjes zijn vlooienpoepjes. Gebruik een vlooienkam om deze korreltjes uit de vacht te kammen. Deze korreltjes leg je op een stuk, met water doordrenkt, keukenpapier. Wanneer de korreltjes een rode kleur afgeven kun je ervan uitgaan dat het om vlooienpoepjes gaat. De rode kleur wordt namelijk veroorzaakt door (onverteerde) bloeddeeltjes.

Meestal zie je tijdens het onderzoek naar vlooien wel één of meerdere vlooien wegspringen. Je kunt ze proberen te vangen. Dooddrukken gaat bijna niet want de vlo heeft een sterk pantser. Je kunt gevangen vlooien verdrinken in water.

Wat als je hond vlooien heeft?
Als je hond vlooien heeft, dien je deze te bestreiden. Dit kan door middel van Frontline Spray. Let op: de meeste vlooien zullen niet op je hond zitten, maar in de leefomgeving van je hond. Behandel dus ook de omgeving! Behandel alle plekken waar je hond regelmatig ligt, denk ook aan de auto. Was de hondendeken op minimaal 60 graden.

Denk er ook aan om je hond te ontwormen!

Wormen en vlooien zijn grote vrienden van elkaar! De vlo is een tussengastheer van de worm. Dit betekent dat wormenpoppen zich schuilhouden in de poppen van de vlo. Wanneer de vlo uitkomt heeft de worm zich in hem genesteld. Vervolgens springt de vlo op jouw hond om zich te voeden. Maar jouw hond is niet gek…hij probeert zich te ontdoen van die irritante vlo door te krabben en te bijten. Hierdoor verdwijnen verschillende vlooien in het maag-darmkanaal van jouw hond. De vlo overleeft dit niet, maar de worm die in de vlo zit wel.

Nabehandeling
Het is belangrijk om de hele behandeling tegen vlooien maandelijks te herhalen. Immers, na deze periode komen de poppen uit die jouw eerdere verwoede verdelgingspoging overleefd hebben.

Samengevat: zie jij jouw hond regelmatig krabben, sleetje rijden of constateer je vlooien of vlooienpoepjes? Dan zijn dit tekenen dat jouw hond last heeft van vlooien. Voorkom vlooien door het gebruik van de juiste producten. In het geval van een vlooienplaag dien je grondig te werk te gaan. Ieder seizoen ontwormen en ontvlooien kan een hoop narigheid besparen.

Bekijk hier het complete assortiment van Frontline!

Teken zijn niet alleen ontzettend vervelend, ze zijn ook nog eens gevaarlijk voor jou en je huisdier. Belangrijk dus om je huisdieren goed tegen deze beestjes te beschermen. Bij Pets Place kun je terecht voor diverse anti-teek producten

Op bepaalde momenten in hun leven hebben honden een grotere kans op een wormbesmetting. Dit is vooral het geval voor pups. Daarom moeten jonge dieren vaker ontwormd worden.

Het ontwormen van je hond is belangrijk. Wormen zijn een onzichtbare plaag en kunnen schade aanrichten. Wormen laten zich pas zien als het dier ernstig besmet is. Wormen zijn ook overdraagbaar op mensen. Het frequent ontwormen is dus noodzakelijk voor de gezondheid van mens en dier. Ook omdat een herbesmetting met wormen zo is opgelopen, is frequent ontwormen van belang.

Dit besmettingsrisico vermindert naarmate ze opgroeien. De wormen die hen dan bedreigen hebben in het algemeen een iets langere levenscyclus. Vandaar dat specialisten aanraden om volwassen huisdieren vier keer per jaar te ontwormen.

Op welke leeftijd moet je je hond ontwormen?

1e keer: 2 weken
2e keer: 4 weken
3e keer: 6 weken
4e keer: 8 weken
5e keer: 4 maanden
6e keer: 6 maanden
4 maal per jaar: volwassen hond
Zogende teven ontworm je gelijk met de pups

Ontworm je hond met een middel dat zo compleet mogelijk wormen bestrijdt, zoals bijv. Bolfo Gold, Mansonil of Advantix.

Bekijk alle Mansonil producten in de webshop

Bekijk alle Bolfo Gold producten in onze webshop

Bekijk alle Advantix producten in onze webshop

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *