Vakantie en reizen met uw hond

Met je hond op vakantie of gezellig een paar dagen op reis samen met je kwispelende viervoeter? In steeds meer hotels, appartementen en vakantiehuizen zijn honden toegestaan. Maar hoe zorg je er eigenlijk voor dat je hond veilig en comfortabel in de auto zit? En waar moet je rekening mee houden als je een hond meeneemt naar een hotel of vakantiehuis?

Je hond veilig mee op reis in de auto
Een kleine hond kun je op de grond voor de bijrijdersstoel plaatsen maar echt veilig en comfortabel is dit niet. Het is erg krap en je hond zit dicht op de luchtuitlaat van de airconditioning of verwarming. Bovendien kijken de meeste honden graag naar buiten tijdens het autorijden.
De beste plek om je hond te vervoeren is op de achterbank door gebruik te maken van een gordel of achterin de auto.

Hond op de achterbank
Met een hondengordel blijft je hond netjes op zijn plek zitten of liggen. Wel zo veilig als je plotseling hard moet remmen of (te) snel een bochtje neemt. Wil je de bekleding van de achterbank schoon houden? Kies dan voor een handige autobeschermingsdeken voor honden.

Hond achter in de bak
Een prima plek om je hond te vervoeren is achterin de auto. Denk ook hier aan zijn veiligheid. Maak bijvoorbeeld gebruik van een veiligheidsnet of een hondenrek. Sommige auto’s hebben sjorogen achterin. Deze kun je prima gebruiken om de eerder in dit artikel genoemde hondengordel of een harnas voor honden mee vast te zetten. Gebruik hiervoor een korte lijn met een stevige musketonhaak. Hond toch liever in een bench? Kies dan voor een vervoersbox met schuine achterzijde. Deze handige en lichte bench past in de meeste hatchbacks en wagons.

Loopplank voor honden
Sommige auto’s hebben een hoge in- en uitstap. Met name uit de auto springen is slecht voor de gewrichten en kan tot lelijke blessures leiden. Zo wil je de vakantie natuurlijk niet beginnen. Een uitschuifbare loopplank is in zo’n geval een superhandig hulpmiddel.

WagenziekteHond mee op reis
Ook honden die last hebben van wagenziekte kunnen de vakantiepret behoorlijk bederven. Een lange autorit kan het evenwichtsorgaan verstoren waardoor je hond misselijk wordt. Dit kun je gemakkelijk voorkomen met Beaphar reisfit.

Je hond mee naar hotel of vakantiehuis
Je ziet steeds vaker aanbiedingen voor een weekendje weg. Gezellig een paar dagen samen met je hond naar een hotel of een vakantiehuis. Ook in ons Lief Dier magazine vind je regelmatig een scherpe aanbieding. Houd er rekening mee dat honden zich anders gedragen zodra ze in een andere omgeving zitten. Sommige honden kunnen wat onrustig of onzeker zijn. De kans is dan erg groot dat ze blaffen of slopen zodra je de hond eventjes alleen op de kamer laat.

Hond kwijt in het buitenland
Je moet er natuurlijk niet aan denken maar het kan gebeuren dat je hond wegloopt tijdens de vakantie. Gelukkig is het zo dat honden met een chip waarvan deze geregistreerd staat bij de Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG) relatief gemakkelijk herleid kunnen worden. Deze databank is namelijk aangesloten bij een Europese databank. Er bestaat ook een simpele manier om je hond sneller terug te krijgen. Met een hondenpenning of adreskoker kan de vinder van je viervoeter direct contact met je opnemen. Vergeet niet om de Nederlandse landcode (+31) voor je mobiele telefoonnummer te plaatsen.