Universiteit Maastricht stopt dierproeven met honden

De Universiteit Maastricht stopt definitief met het gebruik van honden als proefdieren. De protesten tegen de proeven zijn zo fel, dat de universiteit vreest voor de veiligheid van de dieren en hun verzorgers.

De labradors en hun verzorgers lopen “onaanvaardbare risico’s” op hun dagelijkse uitje naar de speelweide, schrijft de universiteit. “Gezien de afstand is de veiligheid van zowel de honden als hun verzorgers tijdens dit transport niet te waarborgen.”

De wetenschappers gebruikten de honden voor onderzoek naar de effectiviteit van pacemakers. Zo wilden ze ontdekken waar het hart het best kan worden gestimuleerd. Dat onderzoek wordt nu stopgezet.

127.000 mensen tekenden een petitie tegen de proeven WWW.FREETHELABRADORS.ORG
Petitie

De proeven waren in september al opgeschort, na kritiek en bedreigingen aan het adres van de universiteit en de medewerkers. 127.000 mensen tekenden een petitie tegen de proeven. Medewerkers kregen dreigmailtjes, waarin ze volgens decaan Albert Scherpbier soms zelfs met de dood werden bedreigd.

Daarop besloot de universiteit de haalbaarheid van de testen nog eens te onderzoeken. “Nu hebben we alles goed doordacht en afgewogen”, zegt Scherpbier. “Onze veiligheidsmensen kunnen het transport niet beveiligen. Als er zo’n beveiligingsrisico is, dan moet ik kiezen voor de medewerkers.”

Universiteit Maastricht gaat wel door met de proeven met andere dieren.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *