Staatssecretaris Sharon Dijksma “Voorlopig geen extra maatregelen tegen illegale puppyhandel”

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Landbouw wil voorlopig geen extra maatregelen nemen tegen de illegale puppyhandel. De provincie Brabant is de spil in de verkoop van puppy’s uit Oost-Europese landen. De honden worden vaak onder erbarmelijke omstandigheden gefokt en vervoerd. Tweede-Kamerleden van D66, de Partij voor de Dieren en de PvdA vroegen de staatssecretaris dinsdagmiddag of de inspectiedienst NVWA meer actie kan ondernemen. Eerder pleitten diverse dierenartsen hiervoor.

Aandacht van Omroep Brabant
Omroep Brabant, met onder meer een speciale website, en recentelijk het tv-programma Zembla, heeft de handel een aantal keren aan de kaak gesteld. Nu is het nog zo dat vier inspecteurs van de NVWA de illegale puppyhandel in de gaten houden. Dijksma bekijkt pas begin volgend jaar of er extra maatregelen nodig zijn in de strijd tegen de illegale puppyhandel. Ze wil eerst afwachten of de Europese Unie actie onderneemt. ‘Brussel’ onderzoekt momenteel de grensoverschrijdende hondenhandel in Europa.

‘Bestrijding taak van politie’
Volgens Dijksma is het ook maar de vraag of de NVWA meer kan doen. De staatssecretaris vindt de bestrijding van de illegale puppyhandel ook een taak van de politie, omdat de handel vaak verweven is met andere vormen van criminaliteit.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *