Sporten met je hond, waar moet je op letten

Je ziet steeds vaker enthousiaste honden die hun baas vergezellen tijdens het hardlopen. Je hond los laten lopen terwijl jij hardloopt, is niet zo handig. Je hebt je hond niet onder controle en voor je het weet jogt hij zomaar de andere kant uit – andere honden, mountainbikers of konijntjes achterna.

Speciale hondenriem voor het hardlopen

Hem aan de lijn vasthouden kan uiteraard wel, maar het is fijner om je handen vrij te hebben tijdens het joggen. Zo kun je je op je ademhaling en trainingsschema concentreren. Adori heeft daarom een handigheidje voor sportievelingen uitgevonden: de hardloopgordel.

Onze hondenexpert Marco Starink testte hem met zijn hond Rasha en is enthousiast: “Je draagt de gordel om je heupen en klikt daar de lijn aan vast die je weer aan de halsband van je hond bevestigt. De gordel is verstelbaar en gemaakt van sterk nylon en gevoerd met zachte fleece, zodat je hem niet voelt, zelfs niet als je dunne kleding draagt. De lijn zelf is deels elastisch, zodat je hond evengoed wat bewegingsvrijheid heeft. Is je hond een fanatiek trekker, dan is deze gordel ook handig als trainingshulpmiddel. Je hond krijgt steeds corrigerende seintjes dat hij netjes ‘naast’ moet lopen.”

Hardloop-checklist voor je hond

1 CHECK ZIJN GEZONDHEID
Laat eventuele verborgen gezondheidsproblemen uitsluiten door de dierenarts. Vertel over je trainingsplannen en hij zal extra aandacht besteden aan hart, longen en gewrichten van je hond.

2 KEN JE RAS
Sommige honden zijn geschikter om langere afstanden te lopen dan andere. Herders, terriërs, retrievers en andere ‘werkhonden’ zijn ervoor gemaakt. Kleine hondjes doen het beter tijdens kortere wandelingen en hikes.

3 BOUW HET OP
Jij traint misschien direct als Rocky Balboa, maar het hart en de longen van je hond moeten langzaam sterker worden.

4 DOE DE POTEN-CHECK
De kussentjes onder hondenpoten zijn gevoelig en moeten harder worden, zodat je hond kilometers kan maken. Kijk ook uit waar je loopt – glas, scherpe steentjes – en check zijn poten ook tussen de teentjes na iedere hardloopsessie.

5 DENK OM HYDRATATIE
Geef je hond voor en na het rennen genoeg water te drinken. Neem bij langere sessies schoon water mee en laat hem liever niet uit plassen of sloten drinken. Is het echt warm? Sla dan een keer over, of ren ’s avonds.

Train je hond voor het hardlopen

Het is niet alleen belangrijk dat je de training voor jezelf en je hond langzaam opbouwt, leer je hond ook op de juiste manier te lopen. Hoewel de hardloopgordel meeveert, is het toch vervelend als je hond constant aan de lijn trekt of voor je uit loopt. Neem dan ook, vooral in het begin, snoepjes mee voor je hond. Vraag geregeld zijn aandacht en probeer deze steeds langer vast te houden. Beloon je hond als hij netjes naastloopt door hem een complimentje te geven of een lekker snoepje te geven. Als je in het begin consequent bent met belonen op het juiste moment, pluk je hier later de vruchten van. Harmonieus samen hardlopen is leuk voor baas en hond! [PetsPlace]

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *