Spierverslappers in de ban bij angstige honden op oudejaarsdag

Waar veel mensen uitkijken naar het vuurwerk op oudejaarsdag, zorgt dit bij een groot aantal honden voor angst. Dierenartspraktijk Geesteren hield hier gisteravond een voorlichtingsavond over. Voor veel hondenbezitters is oud en nieuw niet echt een feest om naar uit te kijken. Dit vanwege de angst die het leven van hun viervoeter gedurende de jaarwisseling beheerst. ,,Het is allereerst belangrijk om te weten hoe die angst is ontstaan”, vertelt dierenartsassistente Dorien Otten. ,,Een hond hoort geluiden drie keer zo hard als een mens. Vuurwerkgeknal komt dus veel luider binnen waardoor een angst kan ontstaan.


Angsten openbaren zich bij honden tijdens de socialisatieperiode in de puppytijd of naar aanleiding van een onaangename situatie. Ten tweede is het zaak om de signalen van angst te herkennen. Een lage houding, hijgen, overdreven alertheid en trillen zijn hiervan een aantal voorbeelden.”

Feromonen
“Deze angst kan worden onderdrukt door het volgen van trainingen of, en eventueel in combinatie met, het toedienen van medicatie. Een middel dat heilzaam kan werken zijn feromonen.” Tim Waelbers Dierenarts en marketingadviseur bij Ceva Santa Animale praat de aanwezigen hierover bij. ,,Feromonen zijn stofjes die emoties transporteren naar de hersenen”, legt hij uit. ,,De werkzame stof kan de angst helpen te onderdrukken. Dit is niet te vergelijken met spierverslappers die regelmatig worden voorgeschreven. Bij spierverslappers blijft de angst onverminderd aanwezig. De hond kan er alleen niet meer zo heftig op reageren. Ik raad het ten zeerste af.” [tubantia.n]