Puppytijd, de belangrijkste fase in het leerproces

puppies

De puppytijd is het belangrijkste fase in het leerproces. Alles wat de pups nu mee maken, zal goede of minder goede gevolgen hebben naar mate de pups ouder worden.

Neonatale fase: van 0 tot 2 weken
De eerste 2 weken zijn de pups blind en doof. De oortjes en oogjes zijn letterlijk gesloten. Ze zijn dus volledig afhankelijk van de moeder. De pups kruipen door de werpkist opzoek naar de moeder om zich te kunnen voeden met melk. In deze fase kunnen ze aanraking, warmte en pijn waarnemen.

Overgangsfase: bij 3 weken
Deze fase is van groot belang. De eerste stapjes worden gezet op wankelende pootjes! En ze gaan op ontdekking! De pups willen alles uitproberen.  In deze fase komt ook de eigen wil naar boven en ze worden zelfstandiger. Dit is het begin van het leervermogen. De oogjes gaan open en het vermogen om te zien ontwikkeld zich. Eveneens openen de gesloten oortjes zich, waardoor er steeds meer reactie op geluid komt. Ook de tandjes komen vanaf dit moment door. Ook moeten de nageltjes al bijgehouden worden ter bescherming van de buik van de moeder. Maar ook bescherming voor elkaar en om te voorkomen dat ze vast blijven haken aan de hondenkussens/dekentjes.

Socialisatie fase: van 3 tot 5 weken de fokker speelt hierbij een grote rol!
Er komen steeds meer reacties op verschillende prikkels, en ondertussen worden de zintuigen steeds beter ontwikkeld. De pups onderling spelen samen om zo de sociale vaardigheden te ontwikkelen.  Het leren gaat iets minder snel dan de inprentingsfase. In deze periode moet de pup van alles hebben meegemaakt zodat hij de rest van zijn leven weet dat die zaken bij het leven horen. Heeft een pup bijvoorbeeld nog nooit een stofzuiger gezien/gehoord, dan zal hij dat als volwassen hond een heel raar ding vinden en er later misschien wel bang voor zijn. Het is dus van groot belang, dat de fokker hier mee aan de slag gaat.

Socialisatie fase 2: van 5 tot 8 weken
De omgeving word voor de pups steeds belangrijker, vooral de soortgenoten vinden ze interessant. In deze fase worden de pups meegenomen de buitenwereld in. eerst in de tuin, waardoor ze stapje voor stapje op hun eigen tempo, nieuwsgierig kunnen ontdekken. Je kunt beginnen met het omdoen van een halsbandje en later na deze gewenning laten meelopen aan eeen riempje samen met de moederhond, zodat het minder vreemd is als het uiteindelijke baasje het riempje omdoet.

Socialisatie fase 3: van 8 tot 12 weken
Dit is de kans om de pup met alles kennis te laten maken, Neem de pup mee op visite, bezoek drukke markten en neem hem mee de winkels in en laat de pup andere honden en of dieren ontmoeten tijdens het uitlaten. Aan het eind og na deze periode kan de pup terughoudender en angstiger worden tegen over het onbekende. Als de pup juist is gesocialiseerd met fijne en prettige ervaringen die een veilige basis hebben gelegd, zal hij deze nieuwe ervaringen niet met angst tegemoet treden. Deze nieuwe ervaringen zullen lijken op zijn eerder opgedane ervaringen.

Hieronder een lijst wat je tijdens de socialisatie fase kan toepassen. * LET OP: een dergelijke lijst kan nooit volledig zijn. Probeer dus de dingen die voor jullie (hond & baas) belangrijk zijn erbij op te schrijven.

Oefen dit op verschillende leeftijden zoals: 6 weken, 7 weken, 8 weken, 9 weken, 10 weken, 11 weken, en 12 weken.

– Volwassenen
– Kinderen, mensen op leeftijd, bejaarden
– Invaliden mensen
– Mensen in uniform
– Mensen met een hoed/pet/muts op
– Getinte mensen
– Peuters
– Tieners
– Kennismaken met verschillende dieren (bijv. op de kinderboerderij)
– Kennismaken met verschillende geluiden ( bijv. vuurwerk, deuren, stofzuiger)
– Kennismaken in en met de trein, bus en auto ( Als je veel moet reizen en je pup vaak mee moet)
– Kennismaken met de lift
– Verkeer
– Joggers
– Fietsers
– Bench training
– Park/bos
– Dierenarts, trimsalon, pension
– Winkelcentrum
– Alleen leren blijven als baas uit het zicht is
– Borstelen
– Nagels knippen

[ Socialisatie is een ander leerproces dan trainingen ]

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *