Aanschaf hond

hondenAanschaf

Al eeuwen lang bestaat er een bijzondere relatie tussen mens en hond. De hond is het enige huisdier dat zich – ten behoeve van de mens – voor tal van taken heeft weten te specialiseren. Uit die specialisatie zijn ruim 350 rassen ontstaan, die variëren in grootte, beharing en karakter.

Wilt u een rashond aanschaffen, dan heeft u een enorme keuzemogelijkheid. De keuze moet echter wel in één keer goed zijn, want u gaat een jarenlange band aan met de hond.

De gemiddelde levensduur van een rashond is tien tot twaalf jaar (kleinere rassen worden vaak wat ouder, grotere rassen wat minder oud). Het kiezen wordt makkelijker, als u vooraf goed bedenkt wat u de rashond hebt te bieden. De Dierenbescherming heeft de huisdierentest ‘Bent u geschikt voor een hond‘ ontwikkeld om u te helpen bij uw keuze.

 Verantwoordelijkheden

De aanschaf van een hond brengt een aantal verantwoordelijkheden met zich mee.

 • Het ras dat u kiest moet bij u en uw gezin passen.
 • De hond verdient goede voeding.
 • De hond vraagt ruim voldoende aandacht en beweging.
 • U zult de hond een goede opvoeding moeten geven.
 • De vacht heeft verzorging nodig.
 • U dient de gezondheid van de hond te bewaken, onder meer door periodieke inentingen en wormkuren.
 • Wilt u de hond mee op vakantie nemen, dan zult u maatregelen moeten treffen. Trouwens ook als de hond thuis blijft.
 • De hond mag geen (over)last vormen voor gezinsleden, buren, bezoekers en anderen.

 

Hulp bij maken van een keuze

Op de volgende pagina’s in dit menu willen wij u informeren hoe u voor u zelf én voor uw toekomstige gezelschapshond een verantwoorde keuze kunt maken bij de aanschaf van een hond.

De keuzes die u moet maken zijn:

 • Wel of niet een rashond?
 • Een reu of een teef?
 • Een puppy of een oudere (herplaatsings) hond?
 • Keuze voor een rashond: Welk ras is voor mij geschikt?
 • Bij welke fokker ga ik uiteindelijk een puppy kopen? Waar moet ik op letten bij een fokker?

Bij het maken van een keuze voor een bepaald ras kunt u het beste contact opnemen met de pup informatie van de bij de Raad van Beheer aangesloten rasverenigingen. Veel rasverenigingen bemiddelen ook bij de herplaatsing van oudere rashonden die op zoek zijn naar een nieuw baasje.

Voor informatie over alle hondenrassen en de erkende rasverenigingen kunt u terecht op de pagina ‘Hondenrassen & Rasgroepen’ onder de knop ‘Rashonden.

LET OP!
Wij adviseren u om nooit via internet een hond te kiezen en te kopen! Waak voor de malafide hondenhandelaren die via grootschalige advertenties met meerdere “populaire” rassen u verleiden tot de aanschaf van een goedkope schattige (ras)pup. Deze handelaren hebben slechts één doel voor ogen: zo snel mogelijk geld verdienen.

Aan een zorgvuldige selectie van de ouderdieren, aan de gezondheid van moederhond of pups of aan een goede socialisering van de pups wordt vaak geen aandacht geschonken. Ook van de gezondheid van vader en moederhond is vaak niets bekend omdat de honden niet geregistreerd zijn of geen (erkende) stamboom bezitten. Vaak omdat er überhaupt geen gezondheidsonderzoeken zijn gedaan.

U betaalt soms € 100 minder voor een pup, maar na thuiskomst of na verloop van tijd blijkt er van alles mis te zijn met de pup. Zo blijkt dat goedkoop later vaak duurkoop is als er van alles mis is met de gezondheid van de pup. Het leed is dan al geschied en u zit met torenhoge dierenartskosten.

Bron: http://www.raadvanbeheer.nl/

[cgview id=24 showtitle=always lightbox=0]

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *