Pas op voor de puppyfarm

puppyfarmHeb je wel eens van een puppyfarm gehoord? Het woord ‘puppyfarm’ klinkt eigenlijk best heel vriendelijk. De werkelijkheid is vaak het tegen-overgestelde. Een puppyfarm betekent niets minder dan een fokfabriek voor honden.

In Oost-Europa, maar ook in Nederland en België, zijn vele puppyfarms. In een puppyfarm zitten teven opgesloten in hokken. Zij worden bij elke loopsheid gedekt. Het gaat erom om in een zo kort mogelijk tijd zoveel mogelijk pups te krijgen. De teven van rashonden worden gedekt door eveneens stamboomhoudende reuen. De pups krijgen dus keurig netjes een stamboom mee.

Risico’s aanschaf pup van puppyfarm
Aan pups uit fokfabrieken mankeert nogal eens wat. Vaak zijn ze niet of niet voldoende ingeënt of hebben ze ziektes onder de leden. Door de zeer gebrekkige nestsituaties en het ontbreken van begeleiding van de jonge pups is er van socialisatie geen sprake.

Als je de hond dan eenmaal in huis hebt, of als de hond wat ouder wordt, komen de daaruit voortvloeiende gedragsproblemen aan het licht. Problemen als ernstige angst, veel en heftig schrikken, agressie naar honden of juist naar mensen, bijtincidenten, niet alleen kunnen zijn, eetproblemen, zindelijkheidsproblemen, enzovoort.

Fokken met honden
Het laten dekken van een hond, of dit nu een rashond is of niet, dient met zorg en aandacht te gebeuren. Het hebben van een nest vraagt veel aandacht en inzet van de fokker. Het fokken van honden is daarom bij uitstek een bezigheid voor liefhebbers. Liefhebbers van fijne en gezonde honden.

In Nederland kennen we vele goede en gemotiveerde fokkers. Koop daarom nooit een hond op een markt of van een aanbieder waarvan je de achtergrond niet kent. Verdiep je in de overwegingen van een fokker, bezoek het nest en beoordeel of er zorgvuldig te werk gegaan is. Je hebt hiermee geen garantie op een goede hond, maar je maakt de kans wel vele malen groter. Mensen die honden voortbrengen omwille van de handel, en dus alleen om het geld, geven te denken.

Zoek je een rashond?
Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland

Zoek je een asielhond?
Stichting Dierenasiels & Internet

[cgview id=24 showtitle=always lightbox=0]

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *