Ossenaren boos over boete dove hond

De 15 jaar oude hond Smous ligt al zijn hele leven voor de deur bij de winkel van zijn baasje Manon Nijenhuis. Een ambtenaar heeft besloten om opeens boetes uit te delen omdat de dove hond niet aangelijnd is. De bewoners van Oss zijn boos en zijn, samen met Stichting Dierenhulp, een petitie gestart.

“Smous doet geen vlieg kwaad. Hij zorgt voor een glimlach op het gezicht van het winkelende publiek”, vertelt Mark Vos van Dierenhulp. Na vijftien jaar zonder problemen, besluit een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) een boete van 100 euro uit te delen aan Manon. Als andere Ossenaren dit horen, volgt direct een brief naar de gemeente. Dit blijkt echter weinig effect te hebben.

“Wij kunnen de boete niet seponeren, dit kan alleen de officier van justitie”, antwoordt de gemeente, die eraan toevoegt dat de boete wel juist is en binnen het beleid van de gemeente past. Een antwoord dat bij de bewoners in het verkeerde keelgat schiet. “Er zijn zoveel andere zaken waar de gemeente prioriteit aan zou moeten geven, maar ze gaan de ‘flinke jongen’ uithangen tegen een hond van 15 die geen vlieg kwaad doet.”

Petitie

Naar aanleiding van de vele reacties hierop, besluit Mark Vos om de petitie door te zetten. “Op deze manier hopen we de gemeente te bewegen om de boetes te (laten) seponeren. Ze hebben Smous 15 jaar gedoogd.

Manon vindt de steun mooi, maar probeert zich ondertussen niet teveel in de discussie te mengen. “Als mensen geld willen geven, dan stop ik dat in een pot. Voorlopig ligt Smous nog gewoon lekker op een matje.” Ze heeft wel een dubbel gevoel over de boetes. “Aan de ene kant begrijp ik het wel, regels zijn regels. Maar als ik klanten sta te helpen en mijn dove hond loopt naar buiten, kan ik ook even niks. En als hij aan een lijntje ligt, struikelen mensen daarover.”

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *