Onderzoekers ontdekken middel waardoor honden langer leven

Goed nieuws voor hondenbaasjes en hun trouwe viervoeters: onderzoekers van de Universiteit van Washington hebben een wondermiddel ontdekt waardoor honden langer kunnen leven.

10 tot 15 procent langer leven
​Matt Kaeberlein en Dan Promislow van de Universiteit van Washington hebben een studie gedaan waarbij ze de levensduur van een muis konden verlengen en nu hopen ze hetzelfde te doen met honden. “Ik voorspel dat we hen 10 tot 15 procent langer kunnen laten leven”, zegt dokter Kaeberlein tegen The Guardian. “En misschien nog wel meer dan dat.”

De muizen kregen rapamycin toegediend. Dat is normaal een middel voor mensen om afstoting na een niertransplantatie tegen te gaan. Raar maar waar: de muizen leefden ongeveer 25 procent langer dan de gemiddelde muis. Nu willen de onderzoekers kijken of ook het leven van een hond kan worden verlengd door rapamycin in het voer van de huisdieren te stoppen.

Hondenclubje met testkandidaten
De onderzoekers hebben hun pijlen vooral gericht op labradors, golden retrievers en Duitse herders van een jaar of acht. Die beesten worden namelijk gemiddeld zo’n 12 jaar en zijn daarom uitermate geschikt voor het onderzoek. Kaeberlein en Promislow hebben inmiddels een clubje van 100 honden bij elkaar waar ze het middel op gaan testen. Nu dus eerst maar afwachten of het middel wel echt werkt en of de harige viervoeters langer zullen leven dan verwacht.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *