Nier dysplasie bij honden

Nier dysplasie gaat door vele namen, met inbegrip van renale dysplasie, progressieve jonge nefropathie, familiale nierziekte en jonge renale dysplasie. “Dysplasie” is een term gebruikt om een afwijking in de rijping. Honden die ervan worden verdacht dat nierfalen dysplasie of nier moeten worden gebracht aan een dierenarts voor juiste diagnose en behandeling.

Betrokken rassen

Renale dysplasie is meestal geërfd, en aangetaste honden vaak zal vertonen voordat ze twee jaar bereiken. Het beïnvloedt verscheidene verschillende rassen van honden, maar vanwege zijn erfelijke aard, specifieke rassen naar voren meer gebogen worden kunnen aan de ontwikkeling van de toestand. Volgens Kenneth C. Bovee, DVM, van de Universiteit van Pennsylvania, zijn shih tzus de meest aangetaste honden, met tot 85 procent van het RAS getroffen in de Verenigde Staten. Echter, het is geregistreerd in andere rassen met inbegrip cocker spaniels, gouden retrievers, zacht-haired wheaten terriër, lhasa apsos, Finse harriers, bulldogs, Airedale Terriërs, samoyeds, standaard poedels, grote Denen en Yorkshire terriers.

Symptomen

Als de getroffen puppy groeit, zullen enkele van de symptomen lijken op die van nierfalen. Dit omvat Polydipsie, een verhoging van dorst die kan worden vergezeld door polyurie, een toename van plassen. De hond kan ook worden depressief en lijden verlies van het gewicht, occasionele braken en lethargie. Sommige honden kunnen hebben hematurie, of bloed in de urine. Renale dysplasie kan ook leiden tot gebrekkige groei, samen met bot pijn of abnormale botstructuur of ontwikkeling.

Diagnose

Diagnose begint vaak door te zoeken naar de oorzaak van nierfalen in zo’n jonge hond. De pup kan een urineanalytische samen met ultrasone klanken of x-stralen, die gekrompen of abnormaal gevormde nieren onthullen zal ondergaan. De dierenarts kan ook een biopsie van het nierweefsel om te controleren op infecties of andere oorzaken van de falende nieren bestellen. Tests van het bloed kan ook worden gedaan om te bepalen als andere organen zijn aangetast of een probleem veroorzaken met de nieren.

Behandeling

Er is geen directe behandeling voor canine renale dysplasie. Deze honden zal ondergaan behandeling voor de latere nierfalen die met deze ziekte optreedt. Dit omvat IV vloeistoffen voor rehydratie en vitamine supplementen. De hond wellicht ook braakwerende drugs, die zijn medicijnen gebruikt om te besturen braken. Pijn medicatie en medicijnen voor hoge bloeddruk kunnen ook nodig voor de getroffen canine patiënt zijn. In sommige gebieden mogelijk een niertransplantatie.

Prognose

Honden met nier dysplasie geconfronteerd met een slechte prognose. Er is geen remedie voor de mutatie die met deze ziekte optreedt. Dr. Debra Primovic van PetPlace.com merkt dat er ook geen manier om te vertragen de nierfalen dat zich als gevolg van nier dysplasie voordoet; voor de meerderheid van aangetaste honden is dood onvermijdelijk. [gailcorobow.com]

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *