Moderne hondenlichaam ontstond mede door klimaatverandering

Het lichaam van de moderne hond is waarschijnlijk ontstaan onder invloed van klimaatverandering, zo blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie. De flexibele voorpoten van de eerste hondachtigen in Noord-Amerika werden steeds stijver toen bossen op het continent in de afgelopen 37 miljoen jaar plaats maakten voor graslanden. Daardoor konden de dieren hun prooien waarschijnlijk langer achtervolgen op de grote vlaktes. Dat melden onderzoekers van Brown University in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

Fossielen

De wetenschappers deden onderzoek naar de evolutie van honden door fossielen uit Noord-Amerika te bestuderen. Op dit continent zijn in verhouding veel botresten van hondachtigen gevonden. Sommige fossielen zijn bijna 40 miljoen jaar oud. De eerste honden leken nog veel op katachtige dieren zoals mangoesten. Ze hadden flexibele voorpoten waarmee ze goed konden worstelen met prooien die in het bos beslopen en besprongen.

Maar in de loop van miljoenen jaren werden de gewrichten in hun voorpoten steeds minder flexibel, zo blijkt uit het onderzoek. Deze evolutionaire aanpassing vielen samen met een sterk veranderend landschap. Noord-Amerikaanse bossen werden in de afgelopen 37 miljoen jaar steeds meer verdrongen door graslanden als gevolg van een veranderd klimaat.

Evolutie

Waarschijnlijk overleefden de honden met de meest stijve voorpoten, omdat ze langer achter hun prooien aan konden rennen op de graslanden. Volgens onderzoekster Christine Janis is het logisch dat de stijve voorpoten voor achtervolgingen niet eerder in de evolutie ontstonden. “In een bos heeft het namelijk geen zin om een prooi met grote snelheid achterna te jagen”, verklaart Janis in de Washington Post. “Dan zouden de honden alleen maar tegen bomen aan zijn geknald.”

“Deze studie versterkt het idee dat roofdieren zoals honden evolutionair gezien zeer gevoelig zijn voor klimaatverandering en een veranderende leefomgeving”, aldus Janis. Of het lichaam van honden door de huidige klimaatverandering opnieuw zal veranderen, is echter onduidelijk. “Het is een erg moeilijke taak om dat te voorspellen”, verklaart hoofonderzoekster Borja Figueirido op nieuwssite Red Orbit. [Nu.nl]

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *