Laika ruimtehond, de eerste wezen rond de aarde cirkelde

Laika (Russisch: Лайка) was een Russische hond en het eerste wezen dat levend rond de aarde cirkelde. Al eerder waren er zowel door de Sovjet-Unie als door de VS dieren de ruimte ingeschoten maar die hadden geen omloop volbracht. De naam Laika betekent letterlijk “blaffer” en is de naam van enkele jachthondenrassen. Laika was in Moskou van de straat gehaald. Laika was 3 jaar oud en woog ca. 6 kilogram. Ze reisde met de Spoetnik 2 die op 3 november 1957 vanuit Bajkonoer werd gelanceerd.

Alles voor uw hond - Dierenwinkel XL

Spoetnik 2 was niet ontworpen om weer te landen en verbrandde bij terugkeer in de atmosfeer op 14 mei 1958, maar Laika was lang voor dat moment al dood. Het plan was geweest haar voor die tijd door een vergif in het voedsel te laten sterven maar in oktober 2002 werd bekend dat Laika al na een paar uur in de ruimte was overleden aan oververhitting en stress, voordat de vierde omloop ten einde was.

Video uit 1961: USSR doet wetenschappelijk onderzoek naar de gedragingen van proef-dieren in de neuskegel van een raket in de ruimte.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *