Jouw hond begrijpt heel goed wat je zegt

Vaak wordt gezegd dat honden mensentaal niet letterlijk verstaan, maar afgaan op de intonatie. Dat blijkt niet te kloppen. Had u al die jaren al het gevoel dat uw viervoeter u begreep. U hebt gelijk. Honden reageren niet alleen op de intonatie van complimenten die ze krijgen van hun baasje, maar ook op afzonderlijke woorden. De linkerhersenhelft van honden wordt zeer actief bij het horen van specifieke prijzende woorden die worden uitgesproken door hun baasje. Het brein van honden verwerkt taal daarmee op min of meer dezelfde wijze als het menselijk brein. Dat blijkt uit onderzoek van Eötvös Loránd Universiteit in Boedapest, waarover is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science. 13 honden (van bordercollies tot Duitse herders en golden retrievers) werden getraind om bewegingsloos in een hersenscanner te liggen. Vervolgens lieten ze hen luisteren naar opnames van hun baasje.Soms luisterden de dieren naar een op prijzende toon uitgesproken zin, die ook een complimenteuze betekenis had, zoals ‘goed gedaan!’. Op andere momenten kregen ze willekeurige woorden te horen met dezelfde intonatie. Hun baasje zei dan bijvoorbeeld op prijzende toon: ‘ondanks!’, of ‘hoe dan ook!’.

Als de honden naar betekenisvolle woorden luisterden, reageerde de linkerhelft van hun brein bovengemiddeld sterk op de geluidsopname. Wanneer de dieren op prijzende toon uitgesproken woorden zonder duidelijke betekenis kregen te horen, was hun linkerhersenhelft veel minder actief. De honden kregen soms ook steeds dezelfde woorden te horen met verschillende intonaties. Op die momenten veranderde alleen de activiteit in hun rechterhersenhelft.

Het onderzoek suggereert dat honden de betekenis van woorden verwerken in hun linkerhersenhelft en de intonatie in hun rechterhersenhelft. Het menselijk brein verwerkt taal en klanken op precies dezelfde manier. “Dit onderzoek laat zien dat bepaalde woorden echt een betekenis hebben voor honden”, verklaart hoofdonderzoeker Atilla Andics. Kortom: het is niet alleen belangrijk op welke toon je tegen je hond praat. “Wat je zegt, is ook belangrijk”, aldus Andics in de Britse krant The Guardian.  [relatie.blog.nl]

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *