Je hond leren netjes naast de fiets te lopen

8809385689118Fietsen is een leuke activiteit om samen met je hond te ondernemen. Je viervoeter blijft lekker in vorm en samen inspannende activiteiten doen verstevigt de band tussen jou en je hond. In dit artikel lees je hoe je je hond kunt trainen om netjes naast de fiets te lopen. Sommige hondeneigenaren twijfelen of het wel verstandig is om hun hond naast de fiets te laten lopen. Ze vinden het vaak zelf een beetje eng omdat ze soms onvoldoende controle over het gedrag van hun hond kunnen uitoefenen tijdens het wandelen. Het goede nieuws is dat de grootste ‘trekhonden’ als een mak lammetje langs de fiets kunnen lopen. Dit komt doordat je op de fiets gemakkelijker een snelheid kunt maken die beter past bij het bewegingsapparaat van de hond. Om het nog gemakkelijker te maken bestaan er diverse soorten hulpmiddelen die aan de fiets bevestigd kunnen worden. Een fietsstang zoals de Karlie Doggy Guide.

Met de Doggy Guide kun je 2 handen aan je fietsstuur houden zodat je veilig kan deelnemen aan het verkeer. De spiraal van de Doggy Guide absorbeert het trekken van de hond tijdens het fietsen. En doordat de spiraalspringveer laag is geplaatst blijf je beter in balans, zelfs met sterke rukken van je hond! De Doggy Guide past op bijna iedere standaard herenfiets, damesfiets, mountainbike of sportfiets (m.u.v. fietsen met een erg smal frame). Je kunt de Doggy Guide het beste gebruiken in combinatie met een borsttuig, de hals wordt hiermee vrijgehouden van eventuele druk.

Een goed passend borsttuigje vergroot het draagcomfort voor de hond en minimaliseert de kans op inwendig letsel bij plotselinge bewegingen. Wil je weten hoe je je hond opmeet om de maat van een harnas te bepalen? Bekijk deze video.

Je hond leren netjes naast de fiets te lopen

Het is relatief makkelijk om je hond te leren om netjes naast te fiets te lopen. Begin te wandelen met de fiets links en je hond rechts van je. Beloon je hond met een lekkere snack als hij netjes naast je loopt en geen opgewonden of angstig gedrag vertoont. Maak verschillende bochtjes naar rechts om je hond te leren dat er bewegende onderdelen aan de fiets zitten die zijdelingse (stuur)bewegingen maken.

Reageert je hond toch wat terughoudend op de fiets en/of de bewegende onderdelen van de fiets? Laat je hond dan eerst een paar dagen wennen aan een stilstaande fiets en beloon hem met iets lekkers als je hond ontspannen is.

Vervolgens loop je met de fiets aan je rechterkant en de hond rechts naast je fiets. Beloon je hond op dezelfde manier zoals je dit bij de vorige stap deed. Het belangrijkste is dat de hond niet trekt aan de riem en geen angstig gedrag vertoont. Zodra dit goed gaat kun je beginnen aan fietsen met je hond.

Conditie van de hond opbouwen

Een sportieve hond heb je niet van de ene op de andere dag. Gun de hond tijd om zijn conditie stapsgewijs te vergroten. Dit betekent dat het lichaam (denk aan het hart, de longen, spieren en gewrichten tot aan het eelt op de voetzooltjes) kan wennen aan deze repeterende manier van bewegen. Bouw het lopen langs de fiets dagelijks in stappen op. Begin met een paar blokjes rond het huis en vergroot de afstand geleidelijk.

Let op het tempo van je hond

Voorkom dat je hond op een te hoog tempo loopt. Pas je fietssnelheid aan totdat je hond een vloeiende pasbeweging maakt waarbij de rug op ongeveer dezelfde hoogte blijft. Honden passen hun gang (of pas) namelijk aan op de snelheid die ze maken. Welke snelheid nodig is om je hond in een vloeiende gang te krijgen is afhankelijk van de grootte en de bouw van je hond.


Hond en warm weer

Het is niet verstandig om je hond op warme dagen naast de fiets te laten lopen. Zodra de temperatuur (in de schaduw) boven de 23C – 25C komt, is een gewone wandeling een betere optie. Vergeet niet om een flesje water mee te nemen voor onderweg. Honden koelen hun lichaam door te hijgen. De warmte wordt afgevoerd door vocht te verdampen via de tong en de slijmvliezen in de bek. Regelmatig een slokje water zorgt voor extra verkoeling en zorgt ervoor dat je hond voldoende vocht binnenkrijgt om te kunnen verdampen.

Wanneer is een hond niet geschikt om naast de fiets te lopen?

Niet iedere hond is geschikt om naast de fiets te laten lopen. Rassen met korte snuiten (bulldoggen etc.) en/of korte pootjes zijn niet geschikt voor deze inspannende activiteit. Uiteraard zal de gezondheid van je hond toereikend moeten zijn om een repeterende en fysieke inspanning te leveren. Honden met (een beetje) overgewicht hebben relatief meer last van slijtage van hun gewrichten. Het is daarom niet verstandig om te fietsen met een (te) zware hond. Om die reden is lopen naast de fiets ongeschikt om je hond af te laten vallen. Kies liever voor dieetvoeding.

Is je hond te jong of juist te oud voor lange fietstochten?

Dan is de fietskar wellicht iets voor jou! Samen met je hond op stap, hoe leuk is dat? Bekijk onze video en laat je inspireren.

De Adori fietskar is een praktische fietsaanhanger voor honden tot ca. 40 kg.
Rondom beschermd tegen wind en weer, een stabiele nylon waterafstotende kap maakt dit mogelijk. Het gaashor raam houdt lastige vliegende insecten op afstand. Compleet met veel extra’s zoals reflectoren, een vlaggetje en veiligheidsstrepen. De ventilatieramen zorgen voor een goed binnenklimaat. Passend voor alle gangbare fietstypes. Bij het opbergen is de fietskar plaatsbesparend inklapbaar. [ petsplace.nl ]

 

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *