Honden zijn luie denkers geworden door domesticatie

Honden zijn ‘luie denkers’ geworden door hun domesticatie, zo blijkt uit een nieuwe studie.
De huisdieren zijn veel vaker dan wolven geneigd om terug te vallen op mensen bij het oplossen van een voor de dieren niet al te moeilijke puzzel, waarbij er voedsel onder een emmer wordt verstopt. Zelfs als gedomesticeerde honden door mensen worden aangemoedigd om het voedsel zelf te pakken, wachten ze liever op hulp. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.

Toeschouwer
Bij het onderzoek confronteerden de wetenschappers van Oregon State University tien wolven, tien gedomesticeerde honden met een baasje en tien zwerfhonden uit een asiel met een puzzel. De dieren kregen een emmer te zien, waaronder vlees was verstopt. Ze konden het voedsel te pakken krijgen door met één poot op de emmer te gaan staan en aan een touwtje te trekken waaraan het voedsel was bevestigd. Naast de emmer stond steeds een onderzoeker of het baasje van de hond die aan het werk was. De meeste wolven losten de puzzel op zonder hulp van de menselijke toeschouwer. Acht van de tien dieren kregen het voedsel zonder problemen te pakken.

Kijken
Negen van de tien gedomesticeerde honden slaagden echter niet voor de test. Ze deden zelfs vaak geen poging om de puzzel op te lossen, maar keken bijzonder lang naar hun baasje, alsof ze op de hulp van een mens rekenden. De zwerfhonden vertoonden hetzelfde gedrag. Toen de zwerfhonden bij een tweede poging actief werden aangemoedigd door de menselijke toeschouwers, presteerden ze iets beter. Vier van de tien dieren haalden het voedsel deze keer onder de emmer vandaan. De honden met baasjes waren nog altijd niet geneigd om zelf actie te ondernemen bij aanmoedigingen, ze deden slechts wat halfslachtige pogingen. Ondertussen bleven ze naar hun baasje kijken. Ook bij de tweede poging waren negen van de tien dieren niet succesvol.

Afhankelijk
Volgens de wetenschappers toont het onderzoek aan dat honden bij cognitieve taken op de hulp van mensen rekenen. Kortom: de dieren zijn ‘luie denkers’. “Het is niet dat ze de puzzel niet kunnen oplossen”, verklaart hoofonderzoekster Monique Udell op de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science. “Ze proberen het gewoon niet, tenzij ze sociaal worden gemotiveerd.” “Zelfs als hun baasje hen aanmoedigt en zegt dat het oké is, hebben ze een voorkeur voor een sociale oplossing: ze willen dat hun baasje hen helpt om de emmer te openen.” [nu.nl]

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *