Honden massaal online gekocht

Honden worden massaal aangeschaft via internet; maar liefst 42% van alle hondenbezitters heeft zijn of haar viervoeter online gekocht. Daarbij heeft veertig procent ook nog eens geen idee waar de pup nu eigenlijk vandaan komt. Naar schatting worden jaarlijks tot wel zeventigduizend kofferbakpups vanuit Oost-Europa in Nederland te koop aangeboden, het zou dan gaan om meer dan de helft van het totaal aantal pups. Maar 0,7% van de respondenten zegt te weten dat de pup afkomstig is uit een Oostblokland. De overige mensen denken klaarblijkelijk dat de verkoper van een pup ook altijd de fokker is of nemen het verhaal van de verkoper aan voor waar.

Wie een hond wil aanschaffen kan daarvoor het best terecht bij een asiel of herplaatsingsorganisatie (verhuisdieren.nl of ikzoekbaas.nl)

Koop je elders een puppy let er dan goed op dat deze wordt grootgebracht samen met de moeder in een huiselijke omgeving. De puppy’s begroeten jou en de fokker enthousiast en zijn gezond en levendig. De fokker toont belangstelling in je leefsituatie om erachter te komen of je de dieren wel naar behoren kunt houden. De puppy’s zijn niet jonger dan zeven weken, zijn ontwormd, gechipt en ingeënt tegen besmettelijke ziekten en beschikken over de juiste papieren”, aldus een woordvoerder met tips.

Van alle nieuwe hondeneigenaren koopt 73% het huisdier, terwijl 11% een hond uit het asiel haalt en 8% hem krijgt van een kennis. Bij een rasvereniging koopt 33% en 1% bij een dierenwinkel. Meer dan veertig procent koopt zijn dier dus online, wat neerkomt op één op de drie. Hierin zijn overigens enkele duidelijk regionale verschillen te zien. In de provincie Groningen koopt 66% zijn hond via internet, in Zeeland is dat 64% maar in Flevoland 27% . In deze jongste provincie koopt dan weer twee derde bij een rasvereniging, terwijl dat in bijvoorbeeld Friesland slechts 10% is.

„Vier op de tien mensen mét een hond, geven aan eigenlijk niet te weten waar je bij de aanschaf van zo’n dier op moet letten. Die onwetendheid vind ik behoorlijk schokkend”, zegt directeur Pascal de Smit van World Animal Protection Nederland. „Door dat gebrek aan kennis wordt hondenleed in stand gehouden. Ook dit onderzoek maakt weer eens duidelijk dat het hoog tijd wordt voor Europese regelgeving om de malafide hondenhandel tegen te gaan. Vandaar ook dat wij daar een campagne voor voeren onder het moto ‘Fok off’. De bestaande zieke fok- en handelspraktijken moeten de wereld uit.” [telegraaf.nl]