Hond komt oorspronkelijk van ver: uit Mongolië of Nepal

De beste vriend van de mens komt van ver: uit Mongolië of Nepal. Daar moeten prehistorische jagers zo’n 15 duizend jaar geleden een grijze wolf tot huisdier hebben genomen, waarvan alle nu levende honden afstammen, blijkt uit nieuw, internationaal onderzoek. Dat de band tussen mens en hond zeer oud is was al bekend, maar waar en wanneer de liefde precies opbloeide niet. Stanford-geneticus Adam Boyko en collega’s besloten daarom dna-monsters te nemen van ruim 4.500 rashonden en nog eens 550 straathonden uit 38 landen. Ongeveer zoals je aan iemands achternaam kunt zien uit welk land zijn familie stamt, valt uit modern dna terug te lezen waar een soort vandaan komt.

Het team vermoedt dat de hond de mens aan het eind van de oude steentijd in Midden-Azië te hulp kwam bij de jacht, in ruil voor voedsel en onderdak, schetsen ze in vakblad PNAS. Misschien werden prooien schaarser waardoor mensen zich genoodzaakt voelden het reukvermogen van de hond in te schakelden, misschien kwam de grijze wolf zelf opzitten en bedelen om een kluif. Volgens Boyko stammen ‘alle nu levende honden’ af van die vriendschap. Dat laat onverlet dat de hond misschien meerdere keren is gedomesticeerd. Zo vonden paleontologen in Europa nog veel oudere aanwijzingen voor banden tussen mens en hond. In het Belgische Goyet dook een 32 duizend jaar oude wolfsschedel op met ‘hondse’ trekjes. En in de beroemde grot van Chauvet in de Ardèche zijn 26 duizend jaar oude pootafdrukken te zien van een wolfachtige naast de voetstapjes van een kind.

Hondenschedel
We kunnen niet uitsluiten dat er eerdere domesticaties zijn geweest, die vervolgens uitstierven of zijn opgenomen door latere populaties honden

Stanford-geneticus Adam Boyko
Bijzonder is ook de 26 duizend jaar oude hondenschedel die een paar jaar geleden opdook in Tsjechië. Men had het dier een kluif in de bek gestopt, kennelijk als grafgift. ‘We kunnen niet uitsluiten dat er eerdere domesticaties zijn geweest, die vervolgens uitstierven of zijn opgenomen door latere populaties honden’, beaamt Boyko.

Bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen wijst paleontologe Mietje Germonpré erop dat het team geen honden-dna uit Noord-Rusland heeft onderzocht. ‘Dat is, ondanks dat het heel indrukwekkend onderzoek is, toch een beetje een tekortkoming.’ Een paar maanden geleden nog beschreef een ander team een oerwolf uit Siberië die blijkens zijn dna vlak vóór de aftakking tussen wolf en hond leefde. Dat was 35 duizend jaar geleden: meer dan twee keer zo lang geleden als Boyle denkt, en veel noordelijker bovendien, vertelt Germonpré.

Of de eerste hond ‘wang wang’ zei, zoals men in Mongolië zegt, of ‘gaf gaf’ zoals in Rusland, blijft dus nog even onzeker. ‘Ik denk dat het uiteindelijke beeld heel complex zal zijn’, stelt Germonpré, die over enige tijd de resultaten hoopt te publiceren van een grote dna-studie van fossiele hondenbotten. [volkskrant.nl]

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *