Hond beschikt over langetermijngeheugen

Honden kunnen bepaalde handelingen leren, opslaan en herhalen. Dat betekent dat ze over een declaratief geheugen beschikken: een langetermijngeheugen waarbij opgeslagen kennis bewust beleeft of opgeroepen kan worden. Tot nu toe werd gedacht dat alleen mensen en mensapen dit konden.

Gedrag imiteren
Hongaarse gedragsbiologen van de Hongaarse Wetenschapsacademie in Boedapest deden enkele testen met honden om het declaratief geheugen te checken. De onderzoekers gebruikten de ‘do as I do’-methode. Dit is een nieuwe trainingstechniek, waarbij honden gedrag leren door hun baasje te imiteren. Honden blijken in staat gedrag van hun baasje te onthouden en dit later na te doen.

Experiment
De gedragsbiologen voerden hun experiment uit met een klasje met 8 honden van verschillende rassen: border collies, een Yorkshire terriër, een herdershond, een wolfshond en een vuilnisbakkenras. Ze leerden de dieren 2 commando’s: ‘Do as I do’ en ‘Do it!’. Na het commando ‘Do as I do’ deed het baasje van de hond iets voor. Hij liep bijvoorbeeld om een verkeerskegel heen of stopte zijn hoofd in een mand die op de grond stond. Vervolgens verdween het baasje van het toneel en wachtte maximaal 10 minuten achter een scherm. Nadat hij was teruggekomen, gaf hij het tweede commando.

Declaratief geheugen
Bijna alle honden bleken goed in staat om het gedrag – binnen hun eigen lichamelijk mogelijkheden – na te doen. Dat lukte hen zelfs wanneer ze tijdens het wachten werden afgeleid. Vrijwel allemaal slaagden ze voor 16 of 17 van de 18 tests, alleen een van de border collies maakte 6 fouten. “Het vermogen om een actie met een vertraging op te roepen, betekent dat de honden over een zogenoemd declaratief geheugen beschikken”, concludeert een van de gedragsbiologen. “Dit blijkt ook wel uit het feit dat nieuwe acties – die nog niet eerder zijn aangeleerd – moeiteloos worden geïmiteerd.”

Gericht op baasje
Volgens de onderzoekers is het aannemelijk dat niet alleen apen, honden en mensen in staat zijn tot uitgestelde imitatie, zowel van soortgenoten als van niet-soortgenoten. Omdat honden erg gericht zijn op hun baasjes, is de neiging mensen na te doen waarschijnlijk wel een stuk sterker dan bij andere dieren.

[sophia-vereeniging.nl]