Hoe kies je de pup die bij je past?

Hoe kies je een pup?

Three Dapple Miniature Long-haired Dachshund pups

Het valt niet mee om juist die pup te kiezen die het best bij jou en je situatie past. Misschien is het je eerste  hondje en weet je eigenlijk niet zo goed waar je op moet letten. Het kiezen van een pup is een persoonlijke zaak. Bovendien is het ook een gevoelskwestie. Er zijn geen regels die omschrijven welke pup voor jou het beste is. Door de tijd te nemen en goed naar de diverse pups te kijken vorm je je voorkeur.

Pittige pup
Zo ontdek je bijvoorbeeld een echte belhamel, de Pietje Bell van de groep. Zo’n hondje kan geschikt zijn voor mensen die ervaring hebben, houden van een hond met pit en die het werken met zo’n hond als een uitdaging zien. Het is het hondje dat onmiddellijk op je afkomt en zonder pardon direct in je broekspijpen hangt.

Omgaan met een verlegen pup
Dan is er het hondje dat verlegen in een hoekje blijft zitten, weinig aanstalten maakt om contact met je te maken en niet tot weinig meedoet met het opgewonden gedoe van zijn broers en zusjes. Dat hondje heeft aandacht en aanmoediging nodig. In een druk gezin of bij mensen die veel weg zijn zal deze pup zich misschien minder prettig voelen. Zijn begeleiding kost tijd.

Er zijn ook hondjes tussen de belhamel en het verlegen typetje in. Die hondjes zien jou, bekijken de situatie en komen dan rustig maar vrolijk naar je toe. Ze maken op een ontspannen enthousiaste manier kennis.

Neem de tijd voor je pup
Laat je nooit een hondje in de handen duwen. Je kunt dan absoluut niet zien hoe zijn sociale aanleg is. Vraag de fokker je rustig de tijd te geven om het nest te observeren. Kijk naar de verschillen tussen de diverse pups. Let ook op hoe de pups op jouw komst reageren. Ga op je gevoel af. Wees voorzichtig als de fokker je aan een bepaalde pup wil koppelen. Het gaat tenslotte om het hondje dat nog vele jaren in je gezin zal leven!

[cgview id=24 showtitle=always lightbox=0]

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *