Er is een verschil tussen kwispelen naar links en kwispelen naar rechts

Je zou denken dat een kwispelende staart een kwispelende staart is, maar voor honden is het meer dan dat. Honden herkennen en reageren anders wanneer andere honden naar links kwispelen dan wanneer ze naar rechts kwispelen. De bevindingen gerapporteerd in de Cell Press journal Current Biology op 31 oktober laat zien dat honden, net als mensen, asymmetrische hersenen hebben. De linkerkant en rechterkant hebben verschillende rollen.

De ontdekking volgt eerder werk van hetzelfde Italiaanse onderzoeksteam op, waaruit bleek dat honden naar rechts kwispelen als ze positieve emoties voelen (bijvoorbeeld het zien van hun eigenaren), en naar links wanneer ze negatieve emoties voelen (bijvoorbeeld bij het zien van een onvriendelijke hond). Dit kwispelen weerspiegelt wat er gebeurd in de hersenen van de hond. Een actieve linkerhersenhelft zorgt voor een kwispel naar rechts, en andersom.


Maar betekent dat dat de richting van het gekwispel iets betekent voor andere honden? Uit dit nieuwe onderzoek blijkt van wel. Terwijl de reacties in de gaten gehouden werden, toonden de onderzoekers de honden video’s van andere honden met zowel links, rechts en asymmetrisch gekwispel. Wanneer honden zagen dat een andere hond naar links kwispelt, ging hun hartslag omhoog en begonnen ze angstig te kijken. Wanneer de honden een andere hond naar rechts zagen kwispelen, bleven ze ontspannen.

“De richting van het kwispelen is wel van belang, en het komt overeen met het gebruik van de hersenhelften,” zegt Giorgio Vallortigara van het Center for Mind/Brain Sciences van de University of Trento. “Met andere woorden, een hond die kijkt naar een andere hond die kwispelt met een afwijking naar rechts, en daarmee de linkerhersenhelft gebruikt alsof het een soort van positieve reactie ervaart, zou ook ontspannen reacties opwekken. Een hond die kijkt naar een andere hond die kwispelt met een voorkeur naar de linkerkant, en daarmee de rechterhersenhelft gebruikt alsof het een soort van negatieve reactie ervaart, zou ook een negatieve reactie opwekken, waarbij de hond zich wilt terugtrekken. Het zou ook de hartslag versnellen.”

Vallortigara denkt niet dat honden per se van plan zijn deze emoties te communiceren naar andere honden. Integendeel, zegt hij, dit kwispelen zal waarschijnlijk automatisch gaan. [hondenwetenschap.nl]

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *