Dogvoelness, dat is mindfulness met de hond

SMILDE – Dogvoelness. Dat is mindfulness met de hond. De workshop van Renate Steinfort en Minke van den Bergh in Smilde is razend populair. Maar wat hebben we eraan?

Even een stapje terug, heel mindful, wat is dogvoelness?

,,Het is je bewust zijn van het hier en nu. Op dit moment ben ik niet mindful bezig want ik ben aan het autorijden en aan het bellen tegelijk. Het gaat erom dat je doet en maar aan één ding denkt. We hebben allemaal zoveel momenten dat we er met ons hoofd niet bij zijn, dan laat je je leven aan je voorbij gaan.”

Hoe kan dat samen met je hond?

,,Minke en ik zijn allebei coach. Ik doe aan yoga en zij aan meditatie. We merkten dat de honden naar ons toe kwamen als we bezig waren. Ze wilden graag bij ons zijn, en werden er ook rustig van. Toen bedachten we dat dit de manier was om hondeneigenaren te bereiken. Die vinden ‘gewone’ mindfulness wel eens te saai of willen dat niet omdat de hond niet mee kan.”

Welke oefeningen kun je doen met een hond?

,,We laten deelnemers de honden borstelen, bijvoorbeeld drie stroken over het oor en drie stroken over een pootje. Dat moet met volle aandacht, als je er niet helemaal bij bent, gaat de hond andere dingen doen. Wat we ook doen in dat je de ademhaling van de hond moet bijhouden en tellen. We gaan ook mindful wandelen met de hond aan de lijn om het middel. Als je heel langzaam loopt moet je geconcentreerd zijn, anders val je om. Dan kun je bijna niet met iets anders bezig zijn, of het lukt niet.”

Zijn alle honden hier geschikt voor?

,,Daar moet ik heel eerlijk in zijn: nee. Een heel nerveuze hond, of een hond die blaft naar andere honden kan niet mee doen met de workshop. Het is wel de bedoeling dat je in jezelf gaat. Dat geldt ook voor de honden. Tijdens de workshop zijn er tussenschotjes zodat honden ook niet naar elkaar gaan lonken.”

De workshop op 21 november is bijna vol, op 19 december is er een nieuwe workshop van Steinfort en Van den Bergh. Aanmelden via: info@lifecoachcompany.nl.

bron: dvhn.nl

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *