Bewezen: hond en baasje lijken echt op elkaar

Dat honden op hun baasjes lijken, mag dan al een huizenhoog clich├ę zijn, volgens Japans onderzoek is het veel meer dan dat. De gelijkenis tussen mens en zijn kwispelende viervoeter schuilt volgens het onderzoek van de Japanse psycholoog Sadahiko Nakajima in de ogen, en dan meer bepaald de blik van mens en dier.

Hoe Nakajima dat achterhaalde? De Japanse onderzoeker schotelde 502 proefpersonen veertig foto’s voor waarop het gezicht van een mens en een hond naast elkaar te zien waren. In de helft van de gevallen hoorden de twee echt bij elkaar, bij de andere helft niet. De proefpersonen konden in drie kwart van de gevallen aanduiden welke koppels echt bij elkaar hoorden en welke niet.

Omdat het onderzoek gedaan werd bij Aziaten met eenzelfde zwart kapsel en op basis van enkel de foto van de gezichten, werd de keuze niet bepaald door haarstijl, gewicht, geslacht of gestalte, verduidelijkt Nakajima. Hij zegt verbaasd te zijn over het vermogen van vreemden om aan te geven welke mensen en honden bij elkaar horen, maar de wetenschappelijke uitleg zou te vinden zijn in het feit dat mensen van oudsher belangrijke kenmerken van anderen kunnen aflezen uit de ogen.

bron: demorgen.be

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *