Benchtraining

Bij benchtraining dien je ervoor te zorgen dat je puppy de bench als een prettige en veilige ligplaats gaat beschouwen. In dit artikel lees je een stappenplan hoe je je hond aan de bench kunt wennen.

Bench kopen? kijk hier in de webshop

Hoe wen je hond aan bench?

Stap 1
Je zet de bench in de woonkamer, op een tochtvrije plek. Het liefst op een plek van waaruit je pup de kamer goed kan overzien (de meeste honden vinden dit prettig). In de bench leg je een handdoek of iets dergelijks, zodat de onder­grond aangenaam is om op te liggen. Gebruik geen fleecedeken of dikke wollen deken, want de pup kan een keer ontlasting in de bench doen. Op deze materialen kun je niet zien dat je pup een plasje heeft gedaan. Leg ook geen kranten en/of ander nestmateriaal in de bench, want dan kan de pup dit materiaal gebruiken om op te ontlasten. En je dient juist te voorkomen dat de hond in zijn bench ontlast. Bij Pets Place kun je ook benchkussens kopen, zodat de hond een zachte ondergrond heeft. Deze speciale benchkussens zijn makkelijk te reinigen. In de wintermaanden kun je een thermodekentje gebruiken.

Stap 2
Iedere keer als je hond wil gaan slapen, bijvoorbeeld na een wandeling of een spelletje, breng je je hond rustig naar zijn bench. Als je pup in de bench gaat liggen (al dan niet op jouw aanwijzing), beloon je hem door een speeltje of een lekkere hondensnack in de bench te geven. Mocht je hond onrustig worden en/of gaan janken of blaffen, dan is het heel belangrijk dat je juist nu goed reageert. Dat wil zeggen: zolang de pup onrustig is, negeer je hem volkomen! Je mag hem vooral niet troosten of geruststellen, want dan voelt hij zich beloond voor zijn onrustige gedrag en zal hij dit gedrag blijven herhalen. Ook kun je beter niet op hem mopperen, want ook dan krijgt hij aandacht van jou en dat is precies waar hij om vraagt.

Stap 3
Zodra je pup stil is, ook al is het maar even, ga je naar hem toe. Wees niet uitbundig, maar open gewoon het deurtje van de bench, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Laat hem direct zijn eigen gang gaan. Het is vooral niet de bedoeling dat je door je gedrag de indruk wekt dat er iets heel bijzonders is gebeurd.

Handig hulpmiddel pup en bench
Nog een leuk hulpmiddeltje om je pup zover te krijgen dat hij uit zichzelf en met plezier in de bench gaat: leg regel­matig een paar hondenbrokjes of hondensnacks achterin de bench. Doe dit op een moment dat hij niet ziet dat je dit doet. Je pup zal het al gauw de moeite waard vinden om eerst even in zijn bench te gaan kijken of er misschien wel weer ‘zo maar’ wat lekkers ligt.

Let op:
Het lijkt soms of pups energie voor 10 hebben. Ze doen maar alsof! Sommige rassen gunnen zichzelf geen moment rust. Ze gaan maar door en worden op een gegeven moment ongecontroleerd en druk en kunnen niets meer leren. De pup in de bench zetten is op dat moment de enige manier om hem tot rust te laten komen.

Bron: Petsplace.nl

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *