Baasjes kloonhond: het lijkt wel tovenarij

Dat hun nieuwe hond er hetzelfde uit zou zien als zijn voorganger is geen verrassing voor Hans (56) en Pup (51) Willemse uit Rotterdam, maar dat hij ook hetzelfde gedrag vertoont als de Amerikaanse Bulldog waaruit hij werd gekloond daar kan het stel niet bij.

,,Het lijkt wel tovenarij,” zeggen de baasjes van de stoere viervoeter blij en verbaasd tegelijk terwijl ze kijken hoe hij rustig op hen blijft staan wachten voor hun eethuisje in het Rotterdamse Kralingse Bos. ,,Vanaf de eerste dag loopt hij los. Elke andere hond zou als een razende de boel gaan verkennen maar Pipo niet. Hij blijft in de buurt. Alsof hij hier altijd is geweest en het geheugen van onze overleden Joep heeft meegekregen.”

Als het stel zijn naam roept, kijkt de lobbes met zijn wit-bruin-zwarte vlekkenpatroon meteen hun kant op. Om even later licht waggelend hun kant op te lopen. ,,Dat sloffen, die blik in zijn ogen, de knik in zijn staart en zelfs het kleine teentje op zijn linkerachterpoot. Werkelijk alles is hetzelfde als bij Joep. Zelfs het gesnuif en gesnurk, de gulzigheid waarmee hij eet met de neiging je hand er bijna af te happen, de plagerige manier waarop hij met onze katten speelt .”

Zijn baasjes hebben een ultieme test om te kijken of hij ├ęcht honderd procent hetzelfde is als hun vorige hond. Pup: ,,Joep werd altijd helemaal gek van een oranje hamertje met een piepstem erin. Zodra hij het hoorde, rende hij naar buiten. Als Pipo dat ook doet dan word ik gek.”

Verschillen
Toch zijn er volgens haar een paar verschillen. Zo heeft Pipo een grote donkere vlek rond zijn linkeroog en een kleine zwarte stip onder het rechteroog waar dat bij zijn voorganger Joep precies andersom was. ,,Ook komt Pipo binnen om te poepen. Vermoedelijk leerde hij dat in het laboratorium in Zuid-Korea waar hij de eerste maanden na zijn geboorte doorbracht. Een schone omgeving waar hij zijn behoefte moest doen op luiermatten. Pas nu begrijpen we waarom we daar een groot pak van meekregen,” klinkt het lachend.

De gekloonde hond werd bijna een maand geleden bij het echtpaar afgeleverd door de makers van het BNN-programma waaraan het stel het dier te danken heeft. Een moment dat ze nooit zullen vergeten. ,,Ik wilde hem een kus op zijn voorhoofd geven maar Pipo ging meteen onderdanig op zijn rug liggen. Toen ik voorover boog, maakte hij vriendelijke hapbewegingen richting mijn nek. Precies zoals Joep altijd deed,” zegt Pup nog altijd verbaasd. [ed.nl]