Wanneer is je hond bejaard?

Wanneer spreek je van een oudere hond en wanneer noem je je viervoeter ‘senior of bejaard’ ?Dierenartsen noemen een hond van zeven jaar en ouder senior. Net zoals er bij mensen op de leeftijd van 65 jaar het etiket ‘gepensioneerd’ op wordt geplakt, zegt een dergelijk etiket natuurlijk niets over de vitaliteit, activiteit en levensvreugde. Je hond wordt niet van de één op de andere dag ‘bejaard’ en daarom zul je niet plotseling geconfronteerd worden met ouderdomsverschijnselen. Ouder worden is een proces dat bij de ene hond sneller gaat dan bij de ander. Juist daarom kan je hond ongemakken hebben, zonder dat je ze als eigenaar in de gaten hebt. Tel daarbij op dat honden als geen ander in staat zijn om hun leven aan te passen aan de ongemakken die gepaard gaan met het ouder worden. Alle reden dus om je ouder wordende hond regelmatig met een kritische blik te bekijken.


De volgende gedragsveranderingen kunnen duiden op specifieke ouderdomsverschijnselen en (chronische) pijn:
 • Opstaan als een ‘oud mannetje’. Loopt jouw hond wel eens kreupel nadat hij gelegen heeft en/of heeft hij moeite met in of uit de auto springen?
 • Gewichtsverandering. Is er sprake van een gewichtstoename of –afname?
 • Veel plassen. Valt het op dat je hond meer drinkt en ook meer plast?
 • Activiteit. Is je hond de laatste tijd minder actief? Gaat hij minder enthousiast mee naar buiten zodra je de riem pakt?
 • Verzorgingsgedrag. Likt of bijt jouw hond regelmatig aan of op de poten?
 • Karakterverandering. Is je hond de laatste tijd minder tolerant  naar andere mensen en/of honden?
 • Seniorencheck bij de dierenarts
Als je één of meerdere van deze symptomen herkent bij jouw hond dan is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts. Deze kan een seniorencheck uitvoeren. De seniorencheck bestaat uit een lichamelijk onderzoek bij de hond en een gesprek met jou als eigenaar. In het gesprek bespreek je met de dierenarts de eventuele gedragsveranderingen.

Dementie bij honden
Een veel voorkomende en onderbelichte ouderdomskwaal is dementie bij honden. Dementie is een ingewikkeld aftakelingsproces van specifieke delen van de hersenen.  Symptomen van dementie bij honden zijn:
 • Overdag veel slapen en ’s nachts onrustig
 • Ongehoorzaamheid
 • Onzindelijkheid
 • Desoriëntatie (sommige bekende plekken of personen niet of laat herkennen)
 • Onhandige motoriek
 • Problemen ontwikkelen met alleen thuis zijn
 • Afwijkend gedrag vertonen
Sommige van de hierboven genoemde verschijnselen kunnen ook gepaard gaan met (of veroorzaakt worden door) een vermindering van de zintuiglijke waarneming. Denk bijvoorbeeld aan ogen die slecht worden, waardoor de hond gewoon minder goed ziet. Vermoed jij dat jouw hond tekenen vertoont van (beginnende) dementie? Dan loont een bezoekje aan de dierenarts ook zeker. De dierenarts kan namelijk medicatie voorschrijven die de symptomen van dementie inperken.

Problemen bij je oudere hond voorkomen
Je kunt problemen bij je ouder wordende hond zelf in de gaten houden. Dit kun je doen door je hond regelmatig te wegen. Een gewichtstoename of -afname ben je zo snel op het spoor. Leer je hond ook dat je zijn tanden mag inspecteren. Een gezond gebit is belangrijk voor je hond om gezond te blijven terwijl gebitsproblemen je hond behoorlijk ziek kunnen maken. En let op gedragsveranderingen. Zo zorg je dat je oudere hond vitaal en vol levensvreugde blijft.
[shareaholic app=”recommendations” id=”6366738″]

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *