Goed nieuws: Schokhalsband voor honden binnenkort verboden

Goed nieuws voor dierenliefhebbers: de elektronische halsband voor honden wordt per 1 januari verboden. Dit meldt RTL Nieuws op hun website. Niet alleen de ‘schokhalsbanden’ zijn straks verboden, ook apparaten waarmee hondeneigenaren stroomschokken, elektromagnetische signalen of straling kunnen uitzenden om hun viervoeter mee te pijnigen mogen vanaf die datum nooit meer verkocht worden.

Artikel 1.3 lid d van “Besluit houdende regels met betrekking tot houders van dieren”.
De strekking is het gebruik van alle apparatuur te verbieden waarmee een pijnlijke prikkel aan het dier wordt toegediend. Hieronder vallen o.a. stroombanden en prikbanden.

De halsbanden zijn ooit in het leven geroepen zodat hondenbezitters hun huisdier op afstand een schok konden geven. Dit doen ze bijvoorbeeld wanneer het beest niet luistert. Volgens het kabinet is de maatregel echter niet nodig, omdat het natuurlijk gedrag van een hond belemmerd. Bovendien kun je honden ook zonder dit soort materiaal van alles aanleren.

Er wordt door het kabinet een uitzondering gemaakt als het om hondeninstructeurs of andere specialisten gaat. Zij kunnen de attributen nodig hebben om ervoor te zorgen dat honden geen gevaar voor anderen zijn. [metronieuws.nl]

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *